Ξκινώντας τούτο το ταξίδι για την όμορφη Σίφνο, στο μυαλό μου έρχονται οι στίχοι - λιτοί, απλοί κι απέριτοι - που, τόσο μελωδικά δοσμένοι από την αξέχαστη και μοναδική Ειρήνη Κονιτοπούλου - Λεγάκη, μέσα από τις ελάχιστες αυτές σειρές, εκτός από το συναίσθημα που μας χαρίζει, ταυτόχρονα μας προκαλεί να γνωρίσουμε τις ομορφιές του Νησιού, σιγοτραγουδώντας
Πρωτεύουσα του νησιού και διοικητικό του κέντρο, η Απολλωνία, είναι από τις λίγες κυκλαδίτικες πρωτεύουσες, που δεν αποκαλείται «Χώρα». Οφείλει το όνομά της στη λατρεία του Θεού Απόλλωνα, ενώ είναι γνωστή και ως «Σταυρί» επειδή, κατά μία εκδοχή, από το σταυροδρόμι της ξεκινούν όλοι οι δρόμοι προς τα υπόλοιπα χωριά της Σίφνου.
Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και είναι ιδανική για τη διαμονή σας. Διαθέτει πολλά τουριστικά καταλύματα καθώς και τράπεζες, ταξιδιωτικά γραφεία, φαρμακεία και εμπορικά καταστήματα για Ο,τι χρειαστείτε.
η αισθητική της είναι γνήσια Κυκλαδίτικη.
Μια βόλτα στα προσεγμένα σοκάκια της με τους ασπρισμένους αρμούς θα σας εντυπωσιάσει.
Θα θαυμάσετε τα όμορφα κατάλευκα σπίτια με την απέριττη αρχιτεκτονική και τις πολλές εκκλησίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν,
ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα,
η Παναγιά η Ουρανοφόρα και
η Εκκλησία του Σταυρού.
Θα συναντήσετε επίσης πολλά καταστήματα, από όπου μπορείτε να αγοράσετε έργα κεραμικής και κοσμήματα, φτιαγμένα από ντόπιους αγγειοπλάστες και αργυροχόους.
Κλεάνθη Τριαντάφυλλου, ο οποίος εξέδιδε στα τέλη του 19ου αιώνα το προοδευτικό πολιτικό και σατυρικό περιοδικό «Ραμπαγάς».
Έπειτα κάντε μια στάση στην κεντρική πλατεία Ηρώων, στην οποία βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο, που θα σας συστήσει τη σιφνέικη παράδοση και αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη.
Λίγο πιο πάνω θα συναντήσετε και το Ίδρυμα Πρόκου «Αγία Αικατερίνη», το οποίο φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ολοκληρώστε τη βόλτα σας με φαγητό και καφέ σε κάποιο από τα πολλά εστιατόρια που σερβίρουν πεντανόστιμα πιάτα της τοπικής - και όχι μόνο - κουζίνας.
ΑΡΤΕΜΩΝΑΣ
Ο Αρτεμώνας βρίσκεται 1,5 χλμ., βόρεια της Απολωνίας και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Σίφνου.
Το όνομά του προέρχεται από τη θεά Άρτεμη, που λατρευόταν από τους κατοίκους του νησιού κατά την αρχαιότητα.
Εικάζεται, μάλιστα, ότι στη θέση της σημερινής εκκλησίας της Παναγιάς της Κόχης υπήρχε κάποτε ναός αφιερωμένος στην «Εκβατηρία» Άρτεμη, που προστάτευε κατά την αποβίβαση από το πλοίο.
Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε έναν λόφο και έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.
Στα πλακόστρωτα καλντερίμια του θα θαυμάσετε τα φημισμένα νεοκλασικά αρχοντικά του με τους κατάφυτους με λουλούδια κήπους.
η Παναγία η Κόχη,
η Παναγία του Μπαλή,
ο Άγιος Σπυρίδωνας και
η Παναγία της Άμμου,
στην οποία βρίσκεται μια σπάνια εικόνα της Μεγαλόχαρης, που την αναπαριστά χωρίς το θείο βρέφος στην αγκαλιά της.
Αξίζει να ανεβείτε στην κορυφή του λόφου, όπου στέκουν δύο αναπαλαιωμένοι ανεμόμυλοι, για να απολαύσετε μια πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα.
Από εδώ μπορείτε να αγναντέψετε τα γύρω νησιά, την Απολλωνία, το Κάστρο και τις Καμάρες.
Στα αξιοθέατα του χωριού που δεν πρέπει να χάσετε συγκαταλέγονται
η έκθεση λαογραφικού υλικού «Γιάννης Ατσόνιος», το σπίτι του φιλολόγου και ποιητή Ιωάννη Γρυπάρη και το Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό και φιλοξενεί εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο.
Στον Αρτεμώνα θα βρείτε πολλές επιλογές για τη διαμονή σας, φημισμένα εστιατόρια, παραδοσιακούς φούρνους αλλά και πολλά εργαστήρια ζαχαροπλαστικής με παραδοσιακά γλυκίσματα.
Ακόμη, αν βρεθείτε στο νησί το Σεπτέμβριο, μη χάσετε το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Κουζίνας «Νικόλαος Τσελεμεντές» που πραγματοποιείται στο χωριό.
ΚΑΣΤΡΟ
Το Κάστρο βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι και απέχει 2 χιλιόμετρα από την Απολλωνία.
Είναι κτισμένο στην κορυφή ενός λοφίσκου πάνω στη θάλασσα και η θέα από το χωριό είναι απίστευτη.
Στην τοποθεσία του Κάστρου βρισκόταν η προϊστορική ακρόπολη του νησιού και για πάρα πολλούς αιώνες αποτελούσε πρωτεύουσα της Σίφνου.
Διαμορφώθηκε στη σημερινή του μορφή τον Μεσαίωνα από τους Ενετούς ως φρούριο για προστασία από τις επιδρομές των κουρσάρων.
Σήμερα διατηρεί αυτούσια τα στοιχεία της μεσαιωνικής πολεοδομίας του. Η είσοδος στον οικισμό γίνεται από τις «λότζιες» παλιές πύλες, που στο παρελθόν χρησίμευαν ως πολεμικοί πύργοι που ασφάλιζαν το χωριό.
Η αρχιτεκτονική των κτισμάτων του διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες:
Τα στενομέτωπα μονόπατα σπίτια στην περιφέρεια, όπου κατοικούσαν οι λαϊκές τάξεις, και
τα αρχοντικά προς το κέντρο του, όπου έμεναν οι εύποροι και οι αριστοκράτες.
Στα πλακόστρωτα σοκάκια του συναντάει κανείς σκοτεινές στοές, χαμηλά πεζούλια, σπίτια με οικόσημα και ξύλινα μπαλκόνια και αρχαίους κίονες ενσωματωμένους ως αρχιτεκτονικά μέλη μεταγενέστερων κτιρίων.
Στο κέντρο και υψηλότερο σημείο του Κάστρου βρίσκεται καθολική εκκλησία και κοντά της το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου, που αξίζει να επισκεφτείτε.
Νότια του λόφου του Κάστρου βρίσκονται τα Σεράλια, το αρχαίο λιμάνι του νησιού, όπου μπορείτε να κάνετε μια βουτιά και να απολαύσετε νόστιμα πιάτα στα εστιατόρια, που λειτουργούν εκεί.
στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το γραφικό Εκκλησάκι
της «Επταμάρτυρος».
Στο Κάστρο λειτουργούν κάποια τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και καφετέριες.
Το όνομά τους σημαίνει ξερά, χερσωμένα αμπέλια και μαρτυρούν την παλιά ενασχόληση των κατοίκων τους με την αμπελουργία.
Πρόκειται για ακόμη έναν παραδοσιακό οικισμό με όμορφη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.
του Αγίου Αθανασίου,
του Αγίου Δημητρίου και
της Παναγίας.
Στο νοτιοανατολικό άκρο του χωριού σώζονται τα ερείπια του Μαύρου Πύργου, αρχαίου πύργου – φρυκτωρίας του 6ου αιώνα π.Χ., που αποτελεί έναν από τους γνωστότερους της Σίφνου.
στέκει το μοναστήρι της Παναγίας της Βρυσιανής, στο οποίο λειτουργεί Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, με πλούσια εκθέματα.
Νικόλαου Τσελεμεντέ και του σπουδαίου ποιητή και ακαδημαϊκού Αριστομένη Προβελέγγιου, προτομή του οποίου έχει στηθεί στο προαύλιο του Γυμνασίου του χωριού.
Ο οικισμός διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και minimarket.
Καμάρες Φωτογραφία © Μαρία Θεοφανοπούλου
ΚΑΜΑΡΕΣ
Βρίσκεται στη βορειδουτική πλευρά, κατά μήκος του ομώνυμου όρμου, και απέχει 5 χ.λ.μ., από την πρωτεύουσα Απολλωνία.
Το όνομά τους οφείλεται στις πολλές σπηλιές που υπήρχαν στην βραχώδη ακτή τους.
της Αγίας Μαρίνας, που είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου
του Αγίου Συμεών με το ομώνυμο μοναστήρι.
Αξίζει να ανεβείτε τα σκαλιά που οδηγούν στην εκκλησία
της Αγίας Μαρίνας, που είναι κτισμένη πάνω σε βράχο, για να απολαύσετε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.
Αν είστε φίλοι της πεζοπορίας, ανακαλύψτε τα μονοπάτια που ξεκινούν από τις Καμάρες προς το Ιερό των Νυμφών, την Μαύρη Σπηλιά και τα παλιά ορυχεία.
Πρόκειται για μερικές από τις ομορφότερες διαδρομές του νησιού.
ΦΑΡΟΣ – ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ
Ο Φάρος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στο νοτιοανατολικό άκρο της Σίφνου.
Μέχρι το 1883 αποτελούσε το επίσημο λιμάνι του νησιού, ενώ πήρε το όνομά του από τον φάρο που εγκαταστάθηκε σε αυτό, για τη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας.
Στην είσοδο του λιμανιού στέκει το περίφημο μοναστήρι
της Παναγιάς της Χρυσοπηγής, που είναι η πολιούχος της Σίφνου. Είναι κτισμένο πάνω σε έναν βράχο αποκομμένο από τη στεριά και χρονολογείται στο 1650.
Στα αξιοθέατα του οικισμού συγκαταλέγονται:
Το μοναστήρι του Σταυρού, με μαγευτική θέα προς τη Χρυσοπηγή,
Το ξωκλήσι του Άη Γρηγόρη και
Το Θεατράκι του Φάρου, όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Δημοσίευση σχολίου