Τζένη Καρέζη: 18 πράγματα που δεν ξέρεις για εκείνη






























«Εγώ δεν είμαι για το λίγο» έλεγε η ηθοποιός με τα πιο όμορφα μάτια του Ελληνικού κινηματογράφου

«Μεγαλώσαμε πια και δεν έχει κανένα νόημα να κάνεις παρέα με ανθρώπους, από τους οποίους δεν έχεις τίποτα να πάρεις. Εγώ χρειάζομαι ανθρώπους που να μου αρέσει να τους ακούω να συζητάνε. Να συζητάνε με πάθος για ποίηση, για πολιτική, για λογοτεχνία, για κινηματογράφο, για θέατρο. Και να γεμίζει το σπίτι φωνές, γνώση, πάθος και απόψεις. Ανθρώπους ξύπνιους και καλλιεργημένους, που ξέρω ότι μου λένε την αλήθεια, ακριβώς γιατί δεν έχουνε κανένα λόγο να μου πούνε ψέματα.  Και εγώ την αλήθεια τη λατρεύω. Όποιος απομακρύνεται από την αλήθεια, οδεύει προς το θάνατο. Τον όποιο θάνατο. Γιατί υπάρχουνε πολλοί.»

Ταλαντούχα με απαράμιλλο στιλ, ναζιάρικα μάτια, η Τζένη Καρέζη συνδύαζε την κοσμικότητα και τη μαγκιά, το παιδί και το απόλυτο θηλυκό, αποτελώντας ένα από τα ορόσημα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου.Έπαιζε πολύ, αγαπούσε πολύ, ζούσε την κάθε στιγμή και όπως έλεγε η ίδια 

«Εγώ δεν είμαι για το λίγο».

Όλα έχουν γραφτεί κι ειπωθεί για τα πιο όμορφα μάτια που συνεχίζουν να μαγεύουν γενιές γενιές, αποδεικνύοντας ότι οι θρύλοι ζουν και μετά το θάνατό τους, παρακάτω θα διαβάσεις πράγματα που δεν ήξερες για εκείνην:

  • Ο πατέρας της ήταν γυμνασιάρχης και η μητέρα της δασκάλα.
  • Στην Κατοχή στη Θεσσαλονίκη η Ευγενία Καρπούζη ήταν πολύ μικρή και κρυβόταν στην αγκαλιά της μητέρας της, όταν έξω έπεφταν βόμβες. Τότε στη Θεσσαλονίκη, θα γνωρίσει τη σκληρότητα του πολέμου, με την εκτέλεση των δύο Εβραίων συμμαθητών της, του Αλβέρτου και της Ιουδίθ.
  • Ο Καζάκος είχε δηλώσει ότι η Καρέζη του είχε εξομολογηθεί πως ο πατέρας της, όταν έμαθε ότι αψήφησε την επιθυμία του για ακαδημαϊκές σπουδές, και άρχισε σπουδές στο θέατρο, της έδωσε ένα χαστούκι λέγοντας της «Πουτάνα θα γίνεις»!
  • Τότε πήρε τη μητέρα της και έφυγαν από το σπίτι να ζήσουν οι δυο τους,κόβοντας κάθε επαφή με εκείνον. Συναντήθηκαν ξανά μετά από χρόνια, όταν είχε γεννηθεί ο γιος της

    Ο δάσκαλός της, στη Δραματική Σχολή, Άγγελος Τερζάκης, της έδωσε το καλλιτεχνικό  της επώνυμο: Καρέζη.

    .Ο Μ. Καραγάτσης θα γράψει γι’ αυτήν: «Ας θυμηθούμε πως τούτο το φθινόπωρο του 1954 χάρισε στο ελληνικό θέατρο μια νέα ηθοποιό με μεγάλο μέλλον: την Τζένη Καρέζη»

       Σε αντίθεση με τις περισσότερες ενζενί εκείνης της εποχής, και φυσικά το ξανθό αντίπαλον δέος Βουγιουκλάκη, η Καρέζη γεννήθηκε ξανθιά κι έβαφε τα μαλλιά της μαύρα. Μόνο μία φορά, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, για την παράσταση “Ένα κουτό κορίτσι”, η Τζένη Καρέζη επέστρεψε για λίγο στο ξανθό.

  • Ο πρώτος γάμος της Καρέζη με τον Ζάχο Χατζηφωτίου έγινε στις 7 Μαΐου 1962, στην εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης.
  • Η ίδια έλεγε για τον εαυτό της, «Έχω όλα τα προσόντα που μπορούν να ενοχλήσουν έναν άντρα. Είμαι εγωίστρια, πεισματάρα, ισχυρογνώμων, κυκλοθυμική. Με άλλα λόγια, είμαι δύσκολη περίπτωση».
  • Την ίδια εποχή, ο ελληνικός κινηματογράφος άρχισε να γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην παρουσία του Φίνου, ο οποίος δεν ήθελε αρχικά την Καρέζη να συμμετάσχει σε ταινία του. Το έκανε αφού δέχτηκε μεγάλη πίεση από τον Αλέκο Σακελάριο. Μάλιστα, λέγεται ότι η τελευταία φράση του Φίνου προς τον Σακελάριο ήταν: «Εντάξει, πάρ’ την αλλά την ευθύνη θα την έχεις εσύ». Έτσι έκανε η Τζένη Καρέζη το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με το «Λατέρνα, Φτώχεια Και Φιλότιμο».
  • Η ταινία τα «Κόκκινα Φανάρια» έκαναν την Ελληνίδα σταρ να περπατήσει πάνω στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών.
    • Η ίδια η Τζένη θα πει ….«Το 1967 θεωρώ ότι είναι χρονιά-σταθμός στη ζωή μου. 
    • Γιατί τότε γνώρισα τον Κώστα Καζάκο. Χρωστάμε και οι δύο αιώνια ευγνωμοσύνη στον Φίνο, γιατί γνωριστήκαμε στην ταινία του "Κοντσέρτο για Πολυβόλα" όπου πρωταγωνιστούσαμε». Ο γάμος τους έγινε στις 5 Αυγούστου του 1968 μεταξύ λίγων φίλων και συγγενών.

  •     Το 1973, την συλλαμβάνει η Χούντα γιατί έχει ανεβάσει την παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», η Τζένη μετά την αποφυλάκιση είναι αμετανόητη και περισσότερο πεισμωμένη να συνεχίσει το έργο.
    • Όταν η αυλαία πέφτει στην πρώτη παράσταση μετά τη σύλληψη, οι θεατές ραίνουν τους ηθοποιούς με κόκκινα γαρίφαλα υπό την παρουσία δεκάδων όρθιων αστυνομικών και ασφαλιτών, με την Καρέζη να ψιθυρίζει «Ναι, μπορώ να ξανακάνω φυλακή. Αν χρειαστεί, μπορώ να ξαναπάω».
    • Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζένη Καρέζη διάγουν «βίους παράλληλους» από τα πρώτα τους χρόνια στην υποκριτική. Ήταν μαζί στη σχόλη του Εθνικού Θεάτρου. Έγιναν διάσημες την ίδια χρονιά. Γέννησαν τους γιους τους την ίδια χρονιά. Και πέθαναν τον ίδιο μήνα.

    • Μπορεί όλη η Ελλάδα να είχε χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα»: «Αλίκη – Τζένη» αλλά οι δύο σταρ ήταν πάντα μεταξύ τους, αγαπημένες φίλες.
    • Όταν μάλιστα η Βουγιουκλάκη έμαθε, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο της Καρέζη, τη δική της αρρώστια, πήρε τηλέφωνο τη μάνα της Τζένης, για να της πει: «Κυρία Θεώνη, πάω να συναντήσω την Τζένη».

    • Όταν η Βουγιουκλάκη έμαθε ότι νοσηλευόταν η Τζένη είπε στη Νινέτα (την οικονόμο της): «Πρέπει να πάω οπωσδήποτε να δω την Τζένη, κάνε ο,τι είναι δυνατό. Θέλω να μιλήσω έστω με τον Καζάκο. (πήγαν στο νοσοκομείο Γεννηματά). 
    • Η Τζένη άκουσε το σούσουρο και είπε: 
    • ''Τι συμβαίνει;'' και της λέει ο άντρας της: 
    • ''Είναι η Αλίκη απέξω''. Κάνει παύση. Το σκέφτεται και δίνει εντολή: 
    • ''Βγείτε όλοι έξω να έρθει μόνο η Αλίκη στο δωμάτιο''. Έμειναν μόνες τους για ένα τέταρτο. 
    • Το τι είπαν μεταξύ τους, κανείς δεν το έμαθε!».

          

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2025 Ακουσε με. Designed by John Tsipas