Μια φορά κι έναν καιρό, γιε μου, σε τρεις διαφορετικές άκριες της γης ζούσανε τρία παλικάρια, που είχανε το ίδιο μπόι και την ίδια ηλικία.
Στις τρεις διαφορετικές άκριες της γης που ζούσαν λοιπόν τα τρία παλικάρια, ούτε είχανε δει ποτέ, ούτε ξέρανε, ούτε είχανε ακούσει τίποτα ο ένας για τον άλλον.
Έλα όμως, γιε μου, που τα τρία παλικάρια αυτά, μ’ όλο που ζούσανε σε τρεις διαφορετικές άκριες της γης, ξεκινήσανε και τα τρία την ίδια ώρα, την ίδια μέρα και την ίδια χρονιά, για να βρούνε την πέτρα, που τη λέγανε Αστέρευτη Υγεία.
Κι η πέτρα, που την είπαμε Αστέρευτη Υγεία, βρισκότανε μακριά, πίσω από τα βουνά, μέσα σ’ ένα πηγάδι που, αντί για νερό έβγαζε αίμα.
το δικό του δρόμο.
Στάθηκε κάπου να ξαποστάσει, μα τον πήρε ο ύπνος. Σαν ξύπνησε όμως, γιε μου, τι να δει; Δίπλα του καθότανε μια κοπέλα όμορφη σαν τα κρύα τα νερά.
- Για που το ’βαλές παλικάρι; τον ρωτάει.
- Για να βρω την πέτρα που τη λένε Αστέρευτη Υγεία, της απαντάει.
Για να πας ίσαμε κει, η ζωή σου όλη δεν σου φτάνει.
Κι όσοι έχουνε τις μέρες τους μετρημένες, πρέπει να τις περνάνε όμορφα. Εσύ είσαι η μέλισσα κι εγώ το λουλούδι. Μείνε εδώ μαζί μου να πάρεις το μέλι μου, του γλυκολέει.
Κι έτσι γιε μου, το ένα παλικάρι λιγοψύχησε κι έμεινε στα μισά του δρόμου.
Για να μη νυστάξει κι αποκοιμηθεί, άνοιγε κάθε τόσο με το μαχαίρι πληγές στο στήθος του κι έριχνε αλάτι.
Πονούσε τόσο πολύ γιε μου, που δεν σκεφτότανε πια την κούρασή του. Από τη δίψα είχε κολλήσει η γλώσσα του.
Κι όταν είδε μπροστά του νερό, δεν μπόρεσε να κρατηθεί, έπεσε στα γόνατα να δροσιστεί.
Ήπιε μια γουλιά κι έκανε να σηκωθεί. Μα το νερό, που λαμποκοπούσε στον ήλιο του μεσημεριού, του δώσε τόση δροσιά, τόση δροσιά, γιε μου, που δεν μπόρεσε να σηκώσει πια το κεφάλι.
Έτσι το δεύτερο παλικάρι έφτασε ως τα μισά και πάνω από τα μισά του δρόμου.
Διψούσε, μα δεν έλεγε να πιει νερό. Περπατούσε, περπατούσε κι όλο περπατούσε.
Όποιος προχωράει έτσι, φτάνει, γιε μου...
Κι εσύ, σαν κι εκείνον, να μην κουράζεσαι κι εσύ, σαν κι εκείνον, να έχεις πίστη και να προχωράς, γιε μου. Όποιος πιστεύει, φτάνει…
Δημοσίευση σχολίου