Ανάθεμα τον αίτιο Παραδοσιακό Περιοχής Ανατολικού Αιγαίου (Αγιάσος Λέσβου)|Video

Ανάθεμα τον αίτιο
Παραδοσιακό
Περιοχής Ανατολικού Αιγαίου (Αγιάσος Λέσβου)


"Αυτό σημαίνει να τραγουδάς με ψυχή. Σ' αυτό το τραγούδι, δεν αρκεί
η καλή φωνή... Μια μικρή ανάλυση... για να αιτιολογήσω το γιατί αυτή
η ερμηνεία είναι μακράν η καλύτερη που έχει ακουστεί.
Το τραγούδι αυτό έχει θυμό και μίσος για τον αίτιο,
γλύκα και θλίψη και απόγνωση ταυτόχρονα.
Κάθε φράση είναι ένα ξεχωριστό συναίσθημα.
Όλα αυτά μαζί, οφείλει να τα βγάλει ο τραγουδιστής.
Να φωνάξει το "ανάθεμα",
να θυμώσει και να δείξει το θυμό, να τον ακούσουμε ... και να γλυκάνει στο "αγάπα με πουλάκι μου". Να σπάει η φωνή στο "να χωριστούμε αγάπη μου" για να εκφράσει τη θλίψη του άδικου χωρισμού. Να τραβήξει το "δε" όταν τραγουδά "κλαίει η καρδιά μ' και δε 'μερώνει" αλλιώς, πώς θα καταλάβει ο ακροατής ότι ο πόνος είναι βαθύς. Αυτά και πολλά άλλα είναι που πέτυχε η κυρία Κλεισιάρη στην απόδοση του τραγουδιού. Υπάρχουν άπειρες εκτελέσεις στο youtube με πάρα πολύ αξιόλογες φωνές, τους λείπει όμως κάτι, η ψυχή, ο τονισμός των λέξεων και των φράσεων, σαν να μη καταλαβαίνουν και πολύ καλά τι λέει, όλα περίπου επίπεδα, flat "κάποιος το έγραψε κι εγώ με την καλή μου τη φωνή, το τραγουδώ" Συγχαρητήρια λοιπόν στην κυρία Κλεισιάρη και στο κύριο Κώττα. [..]" Mikpht4455. Ανάθεμα τον αίτιο Παραδοσιακό Περιοχής Ανατολικού Αιγαίου (Αγιάσος Λέσβου) Το οπτικό υλικό είναι από το Διαδίκτυο. Σε Διασκευή: Γιώργου Κωνσταντινίδη Συγκρότημα Manitarock Φωνή : Δέσποινα Κλεισιάρη Μπουζούκι - Φωνή : Γιώργος Κωνσταντινίδης Πιάνο - Μπάσο : Στέργιος Κώττας Video Edited by "'Ακουσε Με..." Στίχοι: Ανάθεμα τον αίτιο Κι ας το `χει αμαρτία Να χωριστούμε αγάπη μου Χωρίς καμιά αιτία Συ μπαξές κι εγώ φυντάνι Να σ’ απαρνηθώ δεν κάνει Αγάπα με πουλάκι μου Όπως μ’ αγαπάς πρώτα Τα ξένα λόγια μην ακούς Μόν’ την καρδιά μου ρώτα Σάλτα κι άρπα με απ’ το κύμα μην πνιγώ κι έχεις το κρίμα Χελιδονάκι θα γίνω να πέσω στην αυλή σου Να κάνω πως επέθανα Για να γενώ δική σου Κλαίει η καρδιά μ’ και δε μερώνει Σαν της ερημιάς τ’ αηδόνι Θα το 'χω το παράπονο σε όλη τη ζωή μου Όταν σε συλλογίζομαι θα τρέμει το κορμί μου Συ μπαξές κι εγώ φυντάνι Να σ’ απαρνηθώ δεν κάνει. ***
Η αγάπη για την Μουσική μας Παράδοση είναι η αιτία, να αναζητώ νέους καλλιτέχνες που προάγουν αυτή μέσα από τις εκάστοτε διασκευές τους.
Από καιρό δε, ήθελα να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα στη Μυτιλήνη και η καλύτερη επιλογή μου που θα συνόδευε το οπτικό υλικό είναι αυτή, το
"Ανάθεμα τον αίτιο", ένα τραγούδι που "μιλάει" κατ' ευθείαν
στην καρδιά.
Το τραγούδι είναι παραδοσιακό και η προέλευσή του είναι από το Νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα από την Αγιάσο της Λέσβου. Το οπτικό υλικό δεν μου ανήκει (περιλαμβάνονται και κάποιες της ευρύτερης περιοχής της Μυτιλήνης). Πανέμορφες εικόνες, άξιοι οι αποθανατίζοντες αυτές.

Η Αγιάσος είναι κωμόπολη του νομού Λέσβου. 

Είναι χτισμένη σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από την πόλη της Μυτιλήνης, στο εσωτερικό του νησιού στις πλαγιές του όρους Όλυμπος σε υψόμετρο 460 μέτρων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει πληθυσμό 2.498 κατοίκους.

Με μία ματιά, η Αγιάσος διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. 
Παρόλο που δεν είναι παραθαλάσσιος οικισμός, έχει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Ιστορία της

Ο 15ος αιώνας θα πρέπει να ήταν η απαρχή της μαζικής μετακίνησης 
των κατοίκων των γύρω από την Αγιάσο οικισμών. 
Από την Πενθίλη 17 οικογένειες ήρθαν και έχτισαν σπίτια στην περιοχή της Καρυάς. 

Ο οικισμός που δημιουργήθηκε, έγινε γνωστός με το όνομα “Αγία Σιών” και με το πέρασμα των χρόνων μετεξελίχθηκε σε “Αγιάσος”. 

Στα 1701 η Αγιάσος προικίστηκε με σουλτανικό φιρμάνι ασυδοσίας, δηλαδή απαλλάχθηκε από την καταβολή φόρου και λίγο μετά οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά, για να αποκτήσουν το προνόμιο αυτό, άρχισαν να μετακινούνται ομαδικά προς την Αγιάσο. 

Επειδή όμως η περιοχή της Καρυάς δεν προσφερόταν για κατοίκηση, αφού αναγκάζονταν να χτίζουν τα σπίτια τους σε μέρη δύσβατα κοντά στον χείμαρρο, που συχνά προκαλούσε πλημμύρες, οι Αγιασώτες πήγαν εκεί, όπου σήμερα βρίσκεται το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας και που, την εποχή εκείνη χρησίμευε ως κοιμητήριο. 

Χτίστηκε άλλο μοναστήρι μεγαλύτερο και γύρω του άρχισε να οργανώνεται το χωριό με τη μορφή της λεκάνης που τη βλέπουμε σήμερα.

Αξιοθέατα


Παναγία της Αγιάσου


Γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο. 
Γίνεται μεγάλο πανηγύρι, ενώ κάτοικοι από όλο το νησί της Λέσβου συρρέουν στην Αγιάσο, ακόμη και διανύοντας τη διαδρομή με τα πόδια. 

Το μοναστήρι χτίστηκε για να στεγάσει την εικόνα που μετέφερε 
ο μοναχός Αγάθωνας από την Ιερουσαλήμ. 
Από την επιγραφή που έφερε η εικόνα («ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ») προέρχεται το όνομα της Αγιάσου. 
Η φράση Αγία Σιών με την οποία συνήθιζαν να χαρακτηρίζουν 
την εικόνα και το μοναστήρι οι προσκυνητές, παραφθάρθηκε σε Αγιασών και στη συνέχεια σε Αγιάσος. 

Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. 


Το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου είναι ίσως το σημαντικότερο της κατηγορίας του στη Λέσβο και όχι μόνο, λόγω του πλούτου και της ποικιλίας των εκθεμάτων που φιλοξενεί. 
Βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της βιβλιοθήκης και του θεάτρου. 
Φιλοξενείται η Ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή του Στρατή Παν. Τζίνη (1912 – 2006), αποτελείται από 62 πίνακες με 870 εκθέματα τοπικής βιοτεχνίας, οικοτεχνίας και λαϊκής τέχνης. 
Ειδικά πινάκια, στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενημερώνουν τον επισκέπτη για το περιεχόμενο κάθε πίνακα και τη χρηστικότητα των ειδών. 
Στην μικρή αίθουσα του ισογείου εκτίθενται παλιά υφαντουργικά εργαλεία (καθιστός και όρθιος αργαλειός, εργαλείο με το οποίο έξαιναν το μαλλί, στ’βαστήρας κ.ά.) καθώς και ο πάγκος του αγγειοπλάστη. 
Στην μεσαία αίθουσα του ορόφου βλέπουμε παραδοσιακές φορεσιές (σκολιανές και καθημερινές), προθήκες με υφαντά, σιμένικα, κεραμικά του Νικόλα Κουρτζή και του Χαράλαμπου Πανταζή, καθώς και παλιές φωτογραφίες. 
Η αίθουσα που στεγάζει την Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων, έχει έργα των: 
Στρατή Π. Αναστασέλη, 
Στρατή Αξιώτη, 
Ιάκωβου Μουτζουρέλη, 
Χαρίλαου Χατζηβασιλείου, 
Βάνας Κανιμά–Γέρου, 
Ειρήνης Τζανή-Χατζησάββα, 
Ελένης Κουρτζή, 
Σαπφώ Γιακουμή, 
Καίτης Μεσσηνέζη (Πλατσή), 
Γιώργου Πέρρου, Β. Κοντήβεη, 
Δημήτρη Κουντουρέλη, 
Γ. Συνόδη, 
Καρακοντή, 
Μ. Σουγιουλτζή Πρίμου, 
Στρατή Αθηναίου, 
Αναγνωστόπουλου, 
Πρωτοπάτση και Γιώργου Κακαδέλη. 
Οι πληροφορίες για την Αγιάσο είναι από: 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2025 Ακουσε με. Designed by John Tsipas