Ανάθεμα τον αίτιο
Παραδοσιακό
Περιοχής Ανατολικού Αιγαίου (Αγιάσος Λέσβου)
η καλή φωνή... Μια μικρή ανάλυση... για να αιτιολογήσω το γιατί αυτή
η ερμηνεία είναι μακράν η καλύτερη που έχει ακουστεί.
Το τραγούδι αυτό έχει θυμό και μίσος για τον αίτιο,
γλύκα και θλίψη και απόγνωση ταυτόχρονα.
Κάθε φράση είναι ένα ξεχωριστό συναίσθημα.
Όλα αυτά μαζί, οφείλει να τα βγάλει ο τραγουδιστής.
Να φωνάξει το "ανάθεμα",
Η Αγιάσος είναι κωμόπολη του νομού Λέσβου.
Είναι χτισμένη σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από την πόλη της Μυτιλήνης, στο εσωτερικό του νησιού στις πλαγιές του όρους Όλυμπος σε υψόμετρο 460 μέτρων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει πληθυσμό 2.498 κατοίκους.
Η Ιστορία της
των κατοίκων των γύρω από την Αγιάσο οικισμών.
Από την Πενθίλη 17 οικογένειες ήρθαν και έχτισαν σπίτια στην περιοχή της Καρυάς.
Ο οικισμός που δημιουργήθηκε, έγινε γνωστός με το όνομα “Αγία Σιών” και με το πέρασμα των χρόνων μετεξελίχθηκε σε “Αγιάσος”.
Στα 1701 η Αγιάσος προικίστηκε με σουλτανικό φιρμάνι ασυδοσίας, δηλαδή απαλλάχθηκε από την καταβολή φόρου και λίγο μετά οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά, για να αποκτήσουν το προνόμιο αυτό, άρχισαν να μετακινούνται ομαδικά προς την Αγιάσο.
Επειδή όμως η περιοχή της Καρυάς δεν προσφερόταν για κατοίκηση, αφού αναγκάζονταν να χτίζουν τα σπίτια τους σε μέρη δύσβατα κοντά στον χείμαρρο, που συχνά προκαλούσε πλημμύρες, οι Αγιασώτες πήγαν εκεί, όπου σήμερα βρίσκεται το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας και που, την εποχή εκείνη χρησίμευε ως κοιμητήριο.
Χτίστηκε άλλο μοναστήρι μεγαλύτερο και γύρω του άρχισε να οργανώνεται το χωριό με τη μορφή της λεκάνης που τη βλέπουμε σήμερα.
Αξιοθέατα
Παναγία της Αγιάσου
Δημοσίευση σχολίου