Η Ελληνική γλώσσα, μία από τις αρχαιότερες γλώσσες που υπάρχουν στον κόσμο, αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα κόσμημα της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η Γλώσσα αυτή που κατά την αρχαιότητα ήχησε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της τότε γνωστής ανθρωπότητας, δοξάστηκε από μερικούς από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους (Πλάτωνας, Αριστοτέλης) αλλά και τους εμβληματικότερους λογοτέχνες (Όμηρος, Ελύτης) όχι μόνο της χώρας μας αλλά και παγκοσμίως.
Μόλις πριν 5 ημέρες γιορτάστηκε την 9η Φεβρουαρίου, η ημέρα μνήμης του Εθνικού Ποιητή Διονυσίου Σολωμού, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Η Ελληνική Γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων.
Η Ελληνική Γλώσσα δεν είναι πλέον πολύ διαδεδομένη, καθώς ομιλείται κατά κύριο λόγο από τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων που κατοικούν εντός της Ελληνικής επικράτειας.
Ακόμη, περίπου από το 80% του πληθυσμού της Κύπρου, καθώς και από την κοινότητα των ομογενών που ζει διάσπαρτη στις Η.Π.Α., την Αυστραλία, τον Καναδά και άλλες χώρες.
Όμως, παρότι αριθμητικά η Ελληνική Γλώσσα φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες περισσότερο διαδεδομένες, όπως η Αγγλική και η Ισπανική, η συμβολή της στην διαμόρφωση του Παγκόσμιου Πολιτισμού, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, είναι αδιαμφισβήτητη.
Αυτό διότι πρόκειται για τη γλώσσα στην οποία αναπτύχθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, η φιλοσοφία, οι πρώτες θετικές και θεωρητικές επιστήμες αλλά και η Ιατρική.
Συνεπώς, είναι εμφανές ότι καθόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης των πληθυσμών της Ευρώπης.
την Ελληνική Γλώσσα.
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:
«Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών», Βολταίρος
«Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού», Έλεν Κέλερ
«Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα», Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε
των Ελλήνων» Μάρκος Τύλλιος Κικέρων
«Σχεδόν φοβάμαι να αγγίξω την Οδύσσεια, τόσο καταπιεστικά αφόρητη είναι η ομορφιά», Τζέιμς Τζόυς
της Ομιλίας και της Γλώσσης, όσο καμία άλλη Γλώσσα»,
Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιμένω, όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς», Φρειδερίκος Σαγκρέδο (Βάσκος καθηγητής γλωσσολογίας)
«Επιθυμούσα πάντα με πάθος να μάθω Ελληνικά. Δεν το είχα κάνει γιατί φοβόμουν πως η βαθιά γοητεία αυτής της υπέροχης γλώσσας θα με απορροφούσε τόσο πολύ που θα με απομάκρυνε από τις άλλες μου δραστηριότητες», Ερρίκος Σλήμαν
Δημοσίευση σχολίου